Jinekomasti erkeklerde kadınsı meme büyümesi, Yunanca gyne (kadın) ve matos (meme) kelimelerinin birleşmesinden oluşturulmuştur. Jinekomasti erkeklerde oldukça yaygın ve erkeklerin % 50’sinde görülen bir rahatsızlıktır. Nedeni tam olarak bilinmediği gibi, birden fazla nedenin olabileceği bilinmektedir. Çoğunlukla seks hormonlarındaki dengesizliklerden kaynaklandığına dair bilgiler bulunmaktadır. Daha çok Duktal yapıları ve stromayı etkiler, lobüller ender bulunur. Ergenlik dönemindeki gençlerde rastlanan jinekomasti sorununda çoğu kendiliğinden geçebilir. Yeni doğan bebeklerde görülen jinekomasti ise anneden geçen östrojen hormonu nedeni ile oluşur ve bu durum genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Jinekomasti ciddi bir sağlık sorunu olmadığı gibi, bazı durumlarda sağlık sorunu olabilecek kadar farklı bir rahatsızlık ile kendini gösterebilir. Genellikle sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Jinekomastiye neden olan faktör bulunabilir ise tedavisi bu yönde olmaktadır.
Jinekomasti türleri – tipleri
Jinekomastinin tipleri üç ana grupta değerlendirilir.
Birincisi glandüler tip,
İkincisi mikst tip,
Üçüncüsü ise lipomatöz tiptir.
Glandüler tipte büyümeyi gerçek meme dokusu meydana getirir iken, lipomatöz tipte memenin yağ dokusu oluşturmaktadır. Mikst (karışık) tipte ise hem meme dokusu artışı hemde yağ dokusu artışı birlikte görülür ve çoğunlukla hastalarda mikst tip jinekomasti olarak meydana çıkar.
Jinekomastiye neden olan faktörler
Jinekomasti bir çok nedene bağlı olarak oluşmaktadır. Fizyopatolojik olarak kandaki östrojen hormonunun artması ya da östrojen benzeri yapıların artması sorumlu tutulmaktadır. Lakin jinekomastinin oluşma sebebi genelde nedensizdir.
Jinekomasti testesteron yetmezliği ile birlikte oluşan rahatsızlıklar, klinefelters sendromu, testislerin alınması, östrojen hormonunun artmasının neden olduğu rahatsızlıklar, testis tümörleri, böbrek üstü bezlerinin tümörleri, şişmanlık, böbrek yetmezliği, siroz hastalığı, hemodiyaliz, hipertiroidi, tirotoksikozda serumda yüksek östradiol seviyesiyle ilişkili jinekomasti olabilir. Hipotroidi, karaciğer tümörleri, hermafroditizm, uzun süren ilaç kullanımı, alkol, amfetamin, simefidin, trisiklik antidepresanlar, mariahuana, vücut geliştirmede kullanılan anobolik steroidler ve benzeri etkenlerin testise travma ve radyasyon testiküler hipofonksiyonuna sebebiyet verebilir. Erişkin kabakulak enfeksiyonu, leptomoninks enfeksiyonu, spinal kord zedelenmesi, yanlış yapılan diyet, çok zayıf kişilerde ani kilo alma, akciğer tümörlerininde jinekomastiye çok fazla olmasa da, neden olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.
Jinekomasti tanısı
Erkek meme lezyonlarının ayrıcı tanısında hastanın klinik muayenesi oldukça önemlidir. Deri ve deri altı dokusuna yapışık değildir. Fazla kilolu olan hastaların meme dokusundaki yağ fazlalığından diski ayırt edebilmek önemlidir. Ultrasonografi tetkiki ile herhangi bir kitlenin olup, olmadığı yağmı, süt bezimi hakkında bilgi edinilir. Memelerdeki büyüme yalnızca yağ dokusundan meydana geliyor ise lipomasti veya psödojinekomasti adı verilir.
Jinekomasti tedavisi
Kızların meme gelişimi sırasında olduğu gibi (meme yumrusu) gelişen erkek memesindeki büyüklük bu hastaların % 90’ında tedavi edilmeden kendiliğinden 3 senede, tedavi edildiğinde 6 ayda kendiliğinden geçebilir. Fakat meme büyüklüğü 5 cm’den büyük olan erkeklerde tedavi edilmez ise kalıcı jinekomasti olabilir.
Gerçek jinekomastinin cerrahi haricinde bir tedavisi bulunmamaktadır. Diğer tedaviler, altta yatan sorunun tedavisi yapılır. Bunların dışında yağlanma bozukluğundan kaynaklanan yalancı jinekomasti (lipomasti) kilo verilerek azaltılması mümkün olabilir. Lakin fazla kilo verilsede meme bölgesi yinede yağlı kalabilir. Aynı zamanda spor yapılır ise göğüs kaslarını geliştirmek faydalı olabilir. Fakat, kas üzerindeki süt bezleri spordan çok fazla etkilenmez.