Paratiroid bezleri, kandaki kalsiyum seviyesinin ayarlanmasında önemli rol oynayan “paratiroid hormonu (PTH)” üretmektedir. PTH kandaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini kontrol eder.
Kalsiyum ( Iyonize, yani kanda eriyik halde dolaşan ) sinir iletiminde, kas fonksiyonlarında olmazsa olmaz bir elementtir ve vücutta 8.5 – 10.2 mg / dl düzeyinde sabit tutulur. Bunun dışındaki değerler vücutta rahatsızlıklara neden olur.
Örneğin bir insanda Kalsiyumun aniden 7– 7.5 mg’a inmesi el ve ayak parmaklarında şiddetli kasılmalara neden olur. Kişi ellerini kullanamaz. Tedavi edilmezse öldürücü olur. Yüksek olması durumunda, yani kalsiyumun 14 – 16 mg’ın üstüne çıkması, hastanın bilincininin kaybolmasına ve komaya girmesine neden olur
Kanda kalsiyum seviyesi çok düşükse, paratiroid bezleri daha fazla PTH salgılar. Bu, kemiklerin kana daha fazla kalsiyum salgılamasına ve böbrekler tarafından idrara salınan kalsiyum miktarının azalmasına neden olur. Ayrıca, D vitamini bağırsakları daha fazla kalsiyum ve fosfor emmesine neden olan daha aktif bir forma dönüştürür.
Kalsiyum seviyesi çok yükselirse, paratiroid bezleri daha az PTH salgılar ve tüm işlem tersine döner. Çok yüksek veya çok düşük PTH seviyeleri böbrekler ve kemiklerde sorunlara; kalsiyum ve vitamin D düzeylerinde değişikliğe neden olabilir.